terug naar somewhat bewoonde wereld! - Reisverslag uit Khartoem, Soedan van Janneke Vreugdenhil - WaarBenJij.nu terug naar somewhat bewoonde wereld! - Reisverslag uit Khartoem, Soedan van Janneke Vreugdenhil - WaarBenJij.nu

terug naar somewhat bewoonde wereld!

Door: Janneke

Blijf op de hoogte en volg Janneke

04 Juli 2011 | Soedan, Khartoem

Hallo lieve iedereen!

Zo, ben weer in de beschaafde wereld! Zat een beetje vast in Uror, maar zondag kwam er opeens een UNMIS helicopter langs en ik kreeg zomaar een lift naar Bor van een paar vriendelijke Russische piloten :). Echt super! Was best wel een beetje opgelucht aangezien ik inmiddels een ontstoken voet had opgelopen (er waren geen regenlaarzen meer in de markt en dan kom je in de blubber en het water het best vooruit met blote voeten, maar daardoor zie je de doornen niet… tel daar het vieze water en de vliegen die maar al te graag je wonden komen likken bij op en je hebt al snel een dikke voet… :)). En soms heb ik de illusie even tough te zijn als de mensen hier (want de meesten lopen op blote voeten, ‘als zij het kunnen kan ik het ook!’), maar dat is onmogelijk. De mensen hier zijn zo ontzettend sterk, kunnen zoveel hebben! Ik blijf me verbazen.

Gelukkig was daar Artsen Zonder Grenzen en hoefde mn voet niet geamputeerd te worden (grapje :)). Heb ook weer 2 blanken gezien, was leuk! Waren speciaal ingevlogen vanuit een andere locatie in Zuid-Soedan om de gewonden die terug zouden komen van het ‘slagveld’ te verzorgen. En inderdaad, langzaam werd Yuai (town waar ik verbleef) weer bevolkt met jonge mannen; het gevecht in Pibor (buurprovincie) is soort van over (voor nu) en de koeien volgen later. Internationale NGO’s in Pibor zijn vorige week geëvacueerd, evenals in een andere naburige provincie waar de Murle al heen waren gegaan om wraak te nemen…. Vroeg of laat komen ze ook naar Uror en zo blijft het doorgaan. Wraak op wraak op wraak…. Ach, zou ik rustig blijven zitten en wachten op gerechtigheid (die hier ver te zoeken is) als ze mn man vermoorden en mn koeien meenemen? Vast niet.

Nu ben ik nog in Bor (‘hoofdstad’ van Jonglei state), maar hoop morgen een busje naar Juba te kunnen pakken om de onafhankelijkheid mee te kunnen maken op 9 juli (en natuurlijk om een report voor LWF te schrijven). Ben benieuwd wat de onafhankelijkheid Zuid Soedan gaat brengen…. In het hostel waar ik verblijf werd mn lunch net betaald door een lid van het parlement van Jonglei state, die zat daar vanaf een uur of 9 aan de witte wijn… niet bijzonder hoopvol als dat soort mensen het land moeten gaan besturen. Maar goed, ik ga er voor het gemak (en de gemoedsrust van vele Zuid-Soedanesen) maar vanuit dat hij de uitzondering is…

Hoop dat alles well is in NL!

Liefs vanuit Bor
Janneke

• 04 Juli 2011 - 17:14

Lizebeth:

Wat een verhalen weer Jan, gelukkig dat je heelhuids weer in de bewoonde wereld bent! Maar wel weer bijzondere avonturen rijker ;)! En het avontuur is nog niet helemaal afgelopen natuurlijk! Hoop je snel te spreken, miss you!

Dikke kus

• 04 Juli 2011 - 18:03

Tamara:

Bizar zeg, je maakt wel echt bijzondere dingen mee Jan!

Hoop je snel weer te zien, succes met alles en blijf voorzichtig!

Veel liefs en x

• 04 Juli 2011 - 18:07

Marijke:

Tjonge jij maakt een hoop mee niet te geloven wat een verhaal.
    En ja wat zijn wij dan een watjes hé dat we niet eens met bloten voeten door Soedan kunnen lopen?!

Nou nog een goede week en zie weer eens in Haarlem xx

• 04 Juli 2011 - 18:48

Camiel:

Hi schatje,

Leuk om je verhalen zo te lezen, echt super zin om je weer in life te spreken.

Spraken die Russen wel wat Engels? K weet nog dat ze een keer mij de heli uit wilde gooien met parachute, omdat k maar niet duidelijk kon maken waar ik eruit moest ;)... alles gebeurde met gebaren, enz.

Anyhow, geniet van t leventje daar! dikke kus!

• 04 Juli 2011 - 19:48

Tien:

Lieve Jan, hoe gaat het met je voetje? Blijf je nu tot je vertrek daar? Heb je weer skype?
    Geniet er nog van! lfs

• 05 Juli 2011 - 07:13

Licia:

Dit klinkt wel spannend, ga er maar van uit dat ze daar meer kunnen hebben dan wij westerlingen en hoe toch maar wat aan je voeten.
    Vooral die heli lijkt me een fantastische ervaring!!

groetjes van ons uit Goes

• 05 Juli 2011 - 08:22

Marja:

echt een 'grap' de heli nog voor je deur op de laatste dag! zo fijn!!! nog ff genieten van al het bizarre daar. je bent al bijna weer terug. x

• 15 Juli 2011 - 14:25

Jiska:

Like!
    Enjoy the last weeks of your stay!

• 28 Juli 2011 - 12:57

Anne Marijke:

Wauw weer zo'n bijzonder verslag, het leven is niet bepaald saai Ha, ha. Ben terug van vakantie, niet weggeweest want Willemijn heeft een zoon. Oma is helemaal verliefd op het wurmpje, heel bijzonder. hoe lang blijf je nog weg??