beter 1 koe in de hand dan 10 in de lucht... - Reisverslag uit Khartoem, Soedan van Janneke Vreugdenhil - WaarBenJij.nu beter 1 koe in de hand dan 10 in de lucht... - Reisverslag uit Khartoem, Soedan van Janneke Vreugdenhil - WaarBenJij.nu

beter 1 koe in de hand dan 10 in de lucht...

Door: Janneke

Blijf op de hoogte en volg Janneke

31 Mei 2011 | Soedan, Khartoem

Hoi lieve iedereen,

Hier weer even een update vanuit Jonglei. Wat een andere wereld hier! Jammer dat het internet te langzaam is om foto’s te uploaden, maar dat komt later wel een keer (voor nu zullen jullie het met deze link http://www.bbc.co.uk/news/world-12538051 moeten doen, geeft een goed beeld van mijn huidige omgeving, al is het nu iets groener aangezien het regenseizoen langzaam aan het beginnen is).

‘Het leven lijkt hier soms stil te staan’ (gezien de rust en het tempo waarmee alles gedaan wordt, en gezien de mate van ontwikkeling hier in Zuid Soedan) maar vorige week kwam die uitspraak iets te dicht bij. Midden in de nacht kwam er een groep cattle raiders langs die het op een cattle camp in de buurt voorzien had. Het dorpje waar wij door omringd worden werd gewaarschuwd met schoten en gegil (een speciaal gegil van vrouwen, een soort van early warning system) (tja, wat moet je als je geen telefoon hebt…). Wij houden hier gelukkig geen koeien op de compound, dus dan heb je in principe niks te vrezen, maar toch bizar om te merken dat dit echt de werkelijkheid is voor de meerderheid hier (aangezien bijna iedereen koeien houdt). We hoorden de volgende dag dat er gelukkig geen koeien zijn meegenomen en de raiders uiteindelijk gevlucht zijn, behalve 1 die ze gevangen hebben genomen en na een ondervraging een kop kleiner hebben gemaakt….

Vorige week hebben we in deze provincie interviews gehouden en afgelopen paar dagen zijn we met een team naar Duk county (een provincie hier verderop) geweest voor interviews en ik heb nu ongeveer de helft van de benodigde data, dus het gaat wat dat betreft prima (echt een egoïstische bezigheid zo’n onderzoek… het betreft namelijk andermans ellende voor m’n eigen doel….). Daar merkte je hoe gegrond de angst voor raiders eigenlijk is. Vrijwel iedereen heeft koeien verloren door het raiden, en iedereen weet een verhaal te vertellen van mensen die onlangs zijn vermoord. Daarnaast durven veel mensen vanwege de onveiligheid hun stukje land verderop niet te bewerken (wat vorig jaar is overstroomd…), waardoor de voedselzekerheid er niet op vooruit gaat het komende jaar…. Gelukkig is WFP weer gestart met het uitdelen van voedsel. En dan te bedenken dat deze mensen (ondanks al deze huidige moeilijkheden) nog maar 6 jaar geleden uit een 21-jarig conflict kwamen met Noord Soedan, velen hebben nog nooit vrede gekend in hun leven. Het leven is echt niet eerlijk.

Vooral voor vrouwen is het leven hier niet eerlijk. Ik blijf me dagelijks verbazen over de culturele gebruiken hier in deze regio. Nederland is een liberaal land, maar hier in Zuid-Soedan is het al decennia mogelijk om als vrouw met een vrouw te trouwen. ‘Mogelijk’ is eigenlijk niet het juiste woord, je hebt hier geen keus. Bezit is hier bijzonder belangrijk (voor ons Westerlingen niet onbekend), maar dat uit zich hier vooral in het aantal koeien en vrouwen dat je weet te verzamelen (vrouwen geven je kinderen en dochters leveren je weer koeien op (met de bruidsschat), waardoor je zonen kunnen trouwen of je neemt er zelf nog een vrouw bij…). Het is belangrijk dat je familienaam blijft voortbestaan en dat je bezit in de familie blijft. Wanneer je nu een vrouw bent en je man overlijdt en je hebt enkel dochters gekregen en je bent zelf te oud om nog kinderen te krijgen (‘produceren’ noemen ze dat hier), is het de bedoeling dat je een vrouw zoekt om mee te trouwen. Je betaalt dan de bruidschat aan de familie van die vrouw en haalt haar in huis/(je) hutje. Vervolgens leen je die vrouw uit aan een neef of zwager (die nog kan ‘produceren’) om haar zwanger te maken. De kinderen die ze zal baren (en hopelijk zit daar dan wel een jongen bij…) behoren toe aan de overleden man en zullen dus ook zijn naam dragen.

Het is allemaal wat ingewikkeld en er zijn nog tal van zulke soortgelijke praktijken om er maar voor te zorgen dat je nageslacht hebt (en wel zoveel mogelijk!). Haha, jullie denken nu vast dat ik het hier alleen maar over seks heb of dat mijn onderzoek daar over gaat :), maar het is nu eenmaal zo dat de hele maatschappij hier draait om nageslacht en alles is daar op ingericht. Dus ook de conflicten die hier ontstaan omtrent de koeien (waar mijn onderzoek dus wèl over gaat :)), kunnen uiteindelijk worden teruggeleid naar het belang dat aan koeien wordt gehecht, dan kan je namelijk trouwen….

Genoeg nu over trouwen en koeien… Deze week ben ik vooral bezig met het uitwerken van de gegevens die we tot nu toe verzameld hebben en dan gaan we hopelijk volgende week voor een tijdje naar Uror county (weer een andere provincie) waar de Nuer wonen. Tot nu toe hebben we vooral de Dinka geïnterviewd, dus ben benieuwd naar de andere kant van het verhaal!

Hoop dat met jullie alles goed is en geniet van de week verder!

Veel lieve groetjes vanuit Jonglei!

• 31 Mei 2011 - 19:56

Marja:

zitten we toch nog een beetje op 1 lijn wat betreft ons belevingswereldje nu 'hebben van nageslacht'. woon ik wat dat betreft toch liever in nederland. wij heeben net jos op bezoek gehad en gesproken over de doop. succes weer he. tof je weer ff live te hebben gehoord gister. x!

• 01 Juni 2011 - 05:51

Ewout:

wow, wat een verhalen joh! Ergens wel heel erg uniek en bijzonder dat je dit mag meemaken! Zolang het relatief veilig blijft tenminste:-) Veel Zegen bij je onderzoek, geniet van de mensen, het land en tot horens!
    Ewout

• 01 Juni 2011 - 07:06

Jiska:

Heeft je vader mazzel dat de koeien in NL meer melk produceren en er vetter uitzien. Een Sudanees is dan nooit een 'partij' voor je :-). Succes met je onderzoek!

• 01 Juni 2011 - 07:35

Fokke:

interessant hoor! succes ermee en hou je taai!

• 01 Juni 2011 - 10:42

Jolanda De Jonge:

Wat een verhaal zeg en wat een contrast waar we hier bij het PSC mee bezig zijn. Je mist dus in ieder geval bij ons helemaal niks!
    Ik heb diep respect voor je.
    Be blessed by the Best!!

Jolanda

• 02 Juni 2011 - 06:59

Evert :

Hoi Janneke,
    Voor mn werk kom ik vaak in Africa en heb er veel interesse in.
    Nu ben ik het boek Emma's War aan het lezen. Dat gaat over een engelse vrouw die getrouwd was met een commandant van de SPLA. Dat is denk ik een leuk boek voor jou om te lezen. Het gaat nml over het gebied waar je bent.
    Mooie verslagen schrijf je!

Groet,
    Evert

• 02 Juni 2011 - 19:53

Anton:

bijzonder en boeiend om je verslag te lezen, maar heftig ook de situaties die je verhaalt. Heb je daar ook een stofzuiger om ff uit je hoofd te komen...;) Geniet van het proces en de puzzelstukjes naar je einddoel toe. Grtz en blessings!

• 07 Juni 2011 - 13:23

Björn:

jeetje wat een verhalen meis! ontzettend spannend. Zo zie je maar weer hoe verpest wij zijn hier! Waar jij bent is het echte leven. Wij leven min of meer in een beschermde submaatschapij waar belangrijk is hoe je eruit ziet en wie je kent, belgh! Ik ben trots op hetgeen wat je doet daar. kan me voorstellen dat het voelt alsof je dweilt met de kraan open, maar weet zeker dat jouw aanwezigheid goed doet, Take care over there! :) xx

• 08 Juni 2011 - 18:34

Wietse (medair):

hi Janneke,

Leuk om te lezen dat je nu wel echt in het veld zit met je koeien. Zo te zien heb je toch nog een onderwerp gevonden ?
    Khoop dat het allemaal gaat lukken. Doe voorzichtig en wellicht tot ziens.

groet,
    Wietse & Elsa