Ramadan, Kadugli, mijnen en 11e plaag
Door: Janneke
Blijf op de hoogte en volg Janneke
08 Oktober 2007 | Soedan, Khartoem
Oeps, was helemaal vergeten te laten weten dat ik een weekje op fieldtrip naar Kadugli en Julud ging.... sorry voor degenen die zich een beetje druk maakten om mij, was helemaal niet nodig :) Ben woensdag weer heelhuids terug gekomen en het was geweldig! Het ziet er daar zo ontzettend anders uit, lekker groen, veel bergen, gek idee dat je nog steeds in Sudan bent daar. Kadugli en Julud liggen wat zuidelijker dan Khartoum. Medair heeft in dat gebied water en sanitatie projecten en health programs. De oorlog tussen Noord en Zuid Sudan heeft zich onder andere hier afgespeeld. We hebben in Julud een berg beklommen, was super! Het gras was alleen wel iets te hoog waardoor we de slangen in ieder geval niet konden zien, kan een voordeel en een nadeel zijn... De dag erna kwamen er SLPA soldaten naar de Medair compound en vertelden dat wanneer we weer willen klimmen, we een soldaat mee moesten vragen. Ze denken namelijk dat er nog wat mijnen en unexploded boms liggen... Verder in Kadugli lekker gefietst voordat de werkdag begon, heerlijk! Wat een vrijheid was dat! En doordat je fietst heb je snel contact met de locale bevolking, echt heel erg leuk en zo'n verschil met Khartoum! Het lijkt net alsof het een vakantie was, maar ik heb ook wel gewerkt hoor :) En de pret was snel over vanwege een rupsen invasie. In Julud kwamen er een heleboel harige rupsjes uit de bomen naar beneden zetten. Vrij onschuldig, maar als je met die haartjes in contact komt, krijg je heel erg kriebelende uitslag. We zaten helemaal onder, het kriebelt nu na een week nog steeds en ik heb zelfs blauwe plekken van het krabben... Ik denk dat dit de 11e plaag is... Verder is Ramadan bijna voorbij!! Alhamdulilah! Echt apart om deze maand van vasten mee te maken in een moslim land. Het heeft heel goede kanten en minder goede. De nadruk ligt tijdens deze maand op het denken aan je minderbedeelde naaste en daar ook naar omkijken. Daarnaast is het grappig dat veel mensen zeggen dat het goed is voor je lichaam om te vasten, zodat het een keer goed gezuiverd wordt. Maar wat er overdag niet gegeten wordt, gaat er 's nachts 2 keer zoveel in... Er wordt meer voedsel gekocht en verorberd tijdens Ramadan... (net als met Kerst bij ons, alleen vasten we dan niet:) En de nadelen zijn de eindeloze preken van de moskee meneer, nu zelfs ook van 2 uur 's nachts tot 4 uur 's ochtends... de vele verkeersongelukken (omdat mensen in slaap of flauw vallen), collega's met hoofdpijn etc... Niet eten kan ik me nog iets bij voorstellen, als christen kan je ook vasten. Maar niet drinken in een heet land als Sudan is echt niet verantwoord. Maar het is wel mooi te zien hoe de meesten echt toegewijd zijn en het sociale aspect is erg mooi. Elke avond gaan de mannen (vrouwen moeten koken...) met zn allen buiten op de straat op kleedjes eten, heel leuk om te zien! Nog een paar dagen en dan is dat weer voorbij :) Volgende week hebben we een team conferentie, dan komen alle collega's van het veld naar Khartoum. Ik heb het erg druk om iig voor iedereen een slaapplaats te regelen, de locatie, het eten etc. Erg leuk, maar het wordt wel super druk met al die Medair lui...:)
Maar goed, genoeg gekletst dacht ik zo :)
Veel liefs en tot mails/skypes!
Jan
(kijk voor foto's op http://picasaweb.google.nl/jipenjip)
08 Oktober 2007 - 19:39
Lizebeth:
Ha Jan!
Leuk dat je ff de stad uit bent geweest! Idd een welkome afwisseling op droge en stoffige straten! En zelfs gefietst?! Je waande je bijna in Holland of niet ;)
He, veel succes met de conferentie en werkse!
Doei!
Lizebeth -
09 Oktober 2007 - 07:45
Carolien:
Hey lieve Jan,
Leuke/mooie foto's en filmpjes! Helemaal leuk weer om je verhaal te lezen. Vooral omdat je zo goed kan beschrijven hoe het is. Ik kan me er helemaal een voorstelling van maken.
Dikke X -
09 Oktober 2007 - 12:53
Marja:
Tof te lezen.. je hebt het goed gehad! Heerlijk.. zo ben je aan het ''babbelen'.. maar dan in typ taal. Hopelijk een keer ''samen'' online deze week! x -
09 Oktober 2007 - 15:52
Sole:
Hola como estas espero que bien, me da mucha pena no saber de ti que cuentas ve si me piedes escribir
Que Dios te bendiga
Sole -
09 Oktober 2007 - 18:03
Rianne:
Hoi Jan!
Leuk om weer wat over je te lezen, je zou een boek moeten schrijven! Ook goed om weer stil te staan bij hoe bijzonder inze "gewone"vrijheden en bezittingen zijn. Hoe blij je weer kan zijn met een fiets he? hihi
Veel succes nog daar!
Liefs Rianne en ook groetjes van Peter -
14 Oktober 2007 - 11:22
Arjen:
Lijkt me inderdaad bijzonder om in een moslimland een ramadan mee te maken. Moet ook heerlijk zijn om midden in de nacht weer wakker te worden van het "Allah ou Akhbar"....heeeeerlijk.
Niet drinken in ene land als Sudan lijkt me inderdaad vrij lethal. Net als het beklimmen van een berg waar je de slangen niet kunt zien en waar nog wat bommetjes en mijnen liggen......be carefull girl!!!! wanna see you back in NL in one piece preferably:)
Much love!!!! Arjen -
15 Oktober 2007 - 13:55
Raymond:
hola amiga,looks like your finding your place with you and god.peace and love.raymond -
19 Oktober 2007 - 16:10
Hes:
Heeee lieve Zus!:D
is alles nog goed met je?
ik hoorde van pa en ma dat je niet helemaal lkkr in je vel zat enzo maar ik hoop dat dat al weer wat beter voor je gaat! Hopelijk ben je voor Kerst en O en N weer thuis. Maar ik heb echt respect voor je dat je dit zo allemaal volhoud! Echt heeel mooi;) ben trots op mn grote zus! en al weer bijna 27..........das echt wel oud!:D whahah nee hoor ik plaag je maar;)
met mij gaat alles nog wel goed hoor;) ik heb nu lekker vakantie en ik ga samen met juul bij oom Dik werken in de snoepjesfabriek! leuk hea! Daar heb ik wel zin in!
Op school gaat alles ook prima. Ik ben nu bezig met een profiel kiezen want ik heb nu keuzebegeleiding en waarschijnlijk ga ik CM kiezen( cultuur en maatschappij voor als je dat niet meer wist:P)
Vorige week ben ik het weekend bij juul geweest! ook heeel leuk en ik heb een leuke klas:D
Maarheb je verder nog iets leuks en boeiends meegemaakt?
laat het me maar snel weten;)
Doeggg HOUWVANJE HEEEEEEEL VEEEEL EN IK MISS JE
XXX Hesz -
08 November 2007 - 12:42
Omar:
hiiiiiiiiiiiii -
12 November 2007 - 12:38
Hilde:
Lieve Janneke,
Wij willen je van harte feliciteren met je verjaardag en wij wensen jou een fijne dag. Veel sterkte en Gods zegen gewenst voor de komende maand en natuurlijk ook voor je komende levensjaar. Wij denken en bidden regelmatig voor je en we weten en lezen dat God je steeds nabij is.
Wat de toekomst ook brenge moge, mij/jou geleidt des Heren hand.
Lieve groeten van
Derk & Hilde, Gert, Jisca en Hannah -
13 November 2007 - 16:03
Tamara:
Hi meis, van harte met je verjaardag! Jammer dat ik net in gesprek was toen je belde! Ik mail je snel weer even! Kus Tamaar