regen, terroristen, beestjes en ellende
Door: Janneke
Blijf op de hoogte en volg Janneke
01 September 2007 | Soedan, Khartoem
Nu kwamen we toch niet zo heel veel meer buiten, want eind augustus was er sprake van een serieuze terrorist threat in Khartoum op UN en UK missions. Inmiddels is het wel een beetje overgewaaid en hebben ze wat wapens en munitie in beslag genomen. Ach, waar ter wereld ben je wel volkomen veilig?
Ik ben er trouwens achter waarom ik niet zoveel heb gegeten toen ik in NL was, er woonde een of ander beestje in me, maar die is er nu gelukkig weer uit. Dus sorry voor iedereen die z'n best heeft gedaan lekker voor me te koken....
Verder ben ik weer lekker aan het werk. Het is nu wel heel erg rustig in tegenstelling tot de drukte eerder. Ik hoop dat er nog genoeg te doen zal zijn totdat mijn contract afloopt. Het is een beetje mijn eigen schuld: ik probeer mezelf een beetje overbodig te maken door zoveel mogelijk taken aan de locale staff over te dragen, dat noemen ze capacitybuilding geloof ik:)
Vorige week ben ik met locale collega's een vluchtelingenkamp in geweest om te kijken hoe ze een plastic sheet distribution gingen voorbereiden. Ze gingen in het kamp kijken wie er in aanmerking kwam voor een plastic sheet tegen de regen. De bedoeling is dat alleen 'temporary' shelters een plastic sheet krijgen. We gingen kaartjes uitdelen en met die kaartjes kunnen ze morgen hun plastic sheet ophalen. Was heel leuk om mee te maken, maar tegelijkertijd ook zo akelig. Gewoon het idee dat mensen onder zulke omstandigheden kunnen leven, geen andere keus hebben, daar kinderen krijgen en die kinderen nooit een beter leven kunnen bieden dan ze zelf hebben gehad. Mensen die stuk voor stuk 20 jaar geleden zijn gevlucht en nu nog steeds in hutjes wonen. Ik heb een gekke vrouw ontmoet die gek is geworden nadat ze haar kinderen heeft zien verbranden in haar hut in de oorlog.... ik zou ook gek worden denk ik. Smerig, droog, dor, ellendig, moedeloos, verlaten zag het er uit. Zo ver als je maar kan kijken, geen enkele boom die schaduw kan bieden of voor brandhout kan zorgen, nergens stromend water. Stel je eens voor dat je nog nooit gedouched hebt? Of op een gewone wc gezeten, geen opleiding kan kiezen, iedere dag dezelfde bruine bonen eet, met z'n allen in dezelfde ruimte slaapt/leeft. En dan komt Medair een plastic sheet brengen om daarmee je leven aangenamer te maken.... Tuurlijk zijn ze er even mee geholpen, maar dit waren er slechts 2,500. En die andere miljoenen dan? Het kan je soms gewoon een beetje teveel worden.
Gelukkig gebeuren er ook nog wonderen in deze wereld; mijn vriendin Marja heeft een dochtertje gekregen! Yara heet ze. Heb haar al via de webcam mogen bewonderen:) Nogmaals gefeliciteerd Mar en Jan!
Ik heb nu wel weer genoeg gekletst dacht ik:) Een goede week allemaal en veel liefs vanuit Sudan!
(kijk voor foto's op http://picasaweb.google.nl/jipenjip)
01 September 2007 - 22:50
Lizebeth:
Hee Jan!
Bizar wat je allemaal schrijft... en hoe goed hebben we het hier..!
Werkse&succes weer de komende tijd, blijven schrijven, ik lees graag je
verhalen!
Liefs, Lizebeth
ps, heb skype tegenwoordig, dus wie weet spreek ik je binnenkort!
02 September 2007 - 11:15
Saskia:
Heftig zeg.. dat is eigenlijk voor ons niet voor te stellen.. wat hebben wij het hier toch goed (meer dan dat).
Ik heb trouwens nog steeds geen geluid op de computer er is geloof ik echt iets stuk en ik heb er geen verstand van.. Wout heeft geen tijd.. dus kan nog even duren voordat ik kan skypen..
Veel succes daar en delegeren is goed!
Kus Saskia -
02 September 2007 - 14:15
Tamara:
Hi meis, bedankt voor je kaartje en lieve mailtjes! Echt bizar om te lezen wat daar allemaal gebeurd en wat jij meemaakt! Spreek/mail je snel weer!
Dikke x, Tamaar -
03 September 2007 - 09:46
Renske:
Hmm.. ik had hier net een heel bericht geschreven, maar nu istie weg... noujah!
In ieder geval Jan: heel veel succes de komende maanden, je bent al over de helft! Ik heb bewondering voor je hoor!
Ik bid voor je,
heel veel liefs
renske -
10 September 2007 - 19:15
Jaap Zomer:
Janneke,
Wat bijzonder om je wel en wee zo mee te beleven. Heb je bij Mar af en toe gebroken horen skypen.
Tjonge wat een belevenis in het vluchtelingenkamp. Dat je akelig werd en het soms teveel wordt is natuurlijk niet gek. Wat is die ellende toch moeilijk grijpbaar en wat kunnen we daar toch moeilijk een antwoord op vinden. Wat zou het fantastisch zijn als onze God een einde maakt aan alle ellende van vandaag, ook die in Sudan.
Hartelijke groet en sterkte met je alledaagse beslommeringen.
07 Oktober 2007 - 08:55
Captain Kabeljouw:
Hey Hoofdprijs! Super bedankt voor je bericht, hou je taai de komende maanden en check je PM binnenkort, OK? Dikke kus! SV -
16 December 2007 - 11:59
Dafalla:
really u emaging me an you make remmeber all the golden and nice days and u look sudanese i love that please canu be my friend so add me in u contact list in skype my skype name is (alzaylay)
or contact me by fone
00917505605105
iam sudanese but i live in Dubai